Muuttobisnes tankkaa kotimaista

13.12.2016 | Gasetti 3/2016 | Teksti: Päivi Laajalahti | Kuvat: Vesa Tyni

Kirpeänä syysaamuna Niemen kirkkaanpunainen Janette-rekka kurvaa helsinkiläisen taloyhtiön pihaan. Kotimaisella biokaasulla kulkeva muuttoauto on osa yrityksen tulevaisuuden kehityssuuntaa.

Niemen muuttoautoihin on 35 vuoden ajan tankattu joko bensaa tai dieseliä, mutta tämä on pikkuhiljaa muuttumassa. Keväällä 2016 Niemi Palvelut Oy starttasi yhteistyön Gasumin kanssa biokaasulla toimivien autojen käyttöön ottamiseksi. Janette on yksi Niemen viidestätoista uunituoreesta biokaasulla toimivasta muuttoautosta. Autot ovat toimineet syksystä 2016 lähtien yrityksen perinteisen kuljetus­kaluston rinnalla, ja ne kuljettavat tavaroita Helsingissä ja pääkaupunkiseudun ympäristössä. 

Niemen pyrkimys on hankkia biokaasuautoja myös muihin toimipaikkoihinsa tulevaisuudessa, kun biokaasun tankkausasemia on enemmän. Myös asiakaskunnasta tulleet kyselyt biokaasurekoista vahvistavat yrityksen tavoitetta.

– Asiakkaamme ovat nykyisin hyvin ympäristö­tietoisia ja kiinnostuneita vihreistä arvoista. Myös he ovat ottaneet uudistuksen positiivisesti vastaan ja kyselleet, että milloin heidän seudulleen autoja tulee. 

– Kunhan saamme lisää autoja käyttöömme, voimme alkaa korvamerkitä niitä sellaista toivovalle asiakkaalle. Onhan kaupassakin tarjolla tavallista ruokaa ja luomuruokaa – meillä voisi olla kalustovalikoimassa tavallisia autoja ja ”luomuautoja”, maalailee tulevaisuutta Niemen toimitusjohtaja, yrityksen perustajan poika Ilpo Niemi.


Niemellä myös johtoryhmä osallistuu tarvittaessa muuttoihin. Muuttokuormaa purkamassa toimitusjohtaja Ilpo Niemi.
 

Saa kopioida: hiukkaspäästöt nollaan ja sadan prosentin kierrätys

Niemi on alansa markkinajohtaja niin liikevaihdon kuin laadunkin mittareilla. Yhtiö on ollut Taloustutkimus Oy:n tekemässä vuosittaisessa Yrityskuvatutkimuksessa ykkösenä asiakaspalvelussa, luotettavuudessa ja ammattitaidossa jo 12 vuotta – eli yhtä pitkään kuin kyseistä tutkimusta on tehty.

– Olemme varmasti tällä alalla kopioiduin yritys, sillä aina kun teemme jotain uutta, kohta joku kopioi idean joko kokonaan tai ainakin osittain. Biokaasuautojen suhteen en kuitenkaan panisi lainkaan pahitteeksi, vaikka kilpailijatkin ottaisivat autoja käyttöönsä, hymähtää Niemi.

Kalevi Niemen vuonna 1981 perustamassa perheyrityksessä vihreät arvot ja kotimaisuus ovat olleet alusta saakka tärkeitä. Tämän päivän painotuksissa ympäristöarvot ja liikenteen päästöjen vähentäminen ovat avainasemassa. Lähellä tuotettu biokaasu on Ilpo Niemen mukaan luonteva valinta ja oikeastaan ainoa vaihtoehto.

– Biokaasu on sataprosenttisesti kotimainen ja uusiutuva polttoaine, jonka pienhiukkaspäästöt ovat nolla. Raskaalle kalustolle ei vielä oikein löydy muita vastaavia polttoainevaihtoehtoja, ainakaan sellaisia, jotka olisivat täysin kotimaisia. Meille kotimaisuus on erittäin tärkeää, saimmehan vuonna 2015 yrityksellemme Avainlippu-­tunnuksen.

Niemellä otettiin vuonna 2010 käyttöön vastuullisuusperiaatteet ja ympäristöohjelma, jonka myötä tavoitteena on saada yrityksen pienhiukkaspäästöt nollaan vuoteen 2040 mennessä.

Yrityksen vastuullisuudesta kielii myös vuonna 2013 perustettu kierrätyslaitos, jolla vierailu on vaikuttava kokemus: siististi omiin osastoihinsa järjestetyt irtaimistovuoret lajitellaan ja kierrätetään Niemen tiloissa näppärän tehokkaasti.

– Vaikka poisheitettävän tavaran määrä on kasvanut valtavasti viime vuosina, kaatopaikalle meiltä ei mene nykyisin enää mitään, vaan kierrätämme kaiken. Ensin pyrimme löytämään jätelain mukaisesti tavaralle uutta käyttöä esimerkiksi Kierrätyskeskusten kautta, mutta jos sitä ei löydy, lajittelemme eri materiaalit toisistaan ja toimitamme ne uusiokäyttöön. Tämä on kova suoritus, mistä voimme olla erityisen ylpeitä, Niemi kertoo.


Kuljettaja Daniel Fernandez testaa mielellään uutta tekniikkaa.

Autot kovassa käytössä

Biokaasuautoja Niemellä on nyt käytössään 15, joista kaksi on isoja, 18 tonnin Volvo-kuorma-autoja, kuusi MB Sprinter -pakettiautoa ja seitsemän henkilökuljetukseen tarkoitettuja pienempiä Volkswagen Caddyja. Yrityksen pihalla niitä ei päiväsaikaan kuitenkaan ehdi nähdä, sillä autot on laitettu heti tehokkaasti töihin.

Päivittäiset ajoreitit suunnitellaan Niemen hermokeskukseksi muodostuneessa työnjakohallissa jo etukäteen. Aamuisin keskuksen kahvikoneen ympärillä käy vilske, kun jaossa ovat päivän työtehtävät ja autot. Niemen henkilöstön keskuudessa uudet biokaasuautot on otettu vastaan vilpittömän kiinnostuneina ja vihreiden arvojensa vuoksi positiivisesti.

– Uudenlaiseen tankkaamiseen on päästy nopeasti kiinni, kun kokeneemmat kuskit ovat opastaneet ensikertalaisia. Olemme olleet suorastaan yllättyneitä siitä, miten hyvä fiilis henkilökunnan keskuudessa autoista on ollut, kertoo Niemen tuotantojohtaja Ville Juvonen.

Biokaasuautot ovat olleet Niemellä käytössä parisen kuukautta, ja niiden suorituskykyä tositoimissa vasta testaillaan. Autojen toiminta perustuu samanlaiseen tekniikkaan kuin bensa­-autoissa, joten niiden laajemman käytön ainoa haaste ovat harvassa sijaitsevat tankkausasemat.

– Caddy kulkee tankillisella noin 600–700 kilometriä. Isolla kuorma-autolla käyttösäde näyttäisi olevan maantieajossa noin 400 kilometriä, mutta ainahan kulutukseen vaikuttaa myös kuskin ajotapa, kertoo Juvonen.

Laajemman tankkausverkoston puolesta liputtaa vahvasti myös toimitusjohtaja Niemi.

– Valtion tulisi verotuksellisilla keinoilla lähteä mukaan tukemaan ympäristöystävällisempää liikennettä ja helpottaa biokaasu- ja sähköautojen tilannetta, olipa kyse sitten autoverosta tai polttoaineverosta. Suomi on tässä suhteessa vielä vähän takapajula, sillä esimerkiksi Ruotsissa biokaasuautoja on moninkertainen määrä meihin verrattuna. En ymmärrä, miksi Suomen hallitus pitää kehityksen suhteen käsijarrua päällä. Onhan Suomikin sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, mikä koskee myös liikenteen päästöjä, summaa Niemi.

Täysverinen perheyritys

Kireitä ilmeitä ei Niemen toimisto­tiloissa näy. Pienestä autotalliyrityksestä tuhannen työntekijän markkinajohtajaksi kasvanut Niemi on edelleenkin sisimmältään perheyritys. Pääomistajina yritystä johtavat Kalevi Niemen neljä poikaa, jotka kiirepäivinä ovat itsekin sitoutuneet vetämään muuttohaalarit päällensä ja lähtemään tehtäville mukaan.

– Meillä halutaan isossakin yrityksessä pitää yllä perheyrityksen tunnelmaa, minkä vuoksi meillä puhutaan usein ”niemiläisyydestä”. Jo kahdenkymmenen vuoden ajan meillä on esimerkiksi joulun alla hankittu koko henkilökunnalle joulukinkut ja tarjottu perinteiset aamupuurot, toimitusjohtaja kertoo.

Inhimillinen lähestymistapa näkyy myös Niemen tavassa toimia asiak­kaidensa kanssa, ollaanhan muutossa usein ihmiselämän suuressa murroskohdassa. Niemellä kaikki työntekijät saavat perehdytyskoulutuksen, missä käydään läpi asiakkaita usein stressaavaa muuttotilannetta ja kuinka sitä voidaan asiantuntevasti helpottaa.

– Luottamus muuttohenkilökunnan ammattitaitoon on tällaisessa murroskohdassa ensisijaisen tärkeää. Ja tämä luottamus pitää olla kunnossa. Tästä meillä varmasti kertoo Taloustutkimuksen toimialan luotettavin -sijoitus, Niemi kertoo. 

Niemi Palvelut Oy

  • Perustettu: 1981
  • Omistajat: Pääomistajina neljä Niemen veljestä – Ilpo, Juha, Kai ja Esa. Lisäksi 26 Niemen työntekijää, toimihenkilöä ja johtajaa.
  • Liikevaihto: 30,6 miljoonaa euroa (2015)
  • Toimipisteet: Päätoimipiste Helsingissä, aluetoimipisteet Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. 1.1.2017 lähtien myös Kuopiossa
  • Henkilöstön määrä: Noin 1 000 henkilöä
  • Kalusto: 115 ajoneuvoa, joista biokaasuautoja 15
  • Muuttojen määrä vuodessa: 10 000 kotimuuttoa, 12 000 yritysmuuttoa ja 35 000 muuta palvelutapahtumaa
  • Kilometrejä vuosittain: Noin 3,3 miljoonaa
  • Niemi on sitoutunut nollaamaan liikenteensä pienhiukkaspäästöt vuoteen 2040 mennessä.
Jaa

Pääkirjoitus

Jouni Haikarainen

Gasumlainen

Anna Paronen
Trude Ravndal
Ville Pesonen
Antti Kahilakoski
TwitterFacebookLINKEDINRSS
Gasum Oy
PL 21
02151 Espoo
Puh. 020 4471
www.gasum.fi