Kaasuekosysteemi syntyy yhteistyöllä

13.12.2016 | Gasetti 3/2016 | Teksti: Vesa Vainio

Gasum on joustavasti mukana erilaisissa ratkaisuissa luomassa alueellista ekosysteemiä. Biokaasua voidaan tuottaa useassa eri yksikössä, kuten tässä lehdessä esitelty Jyväskylän esimerkki hyvin osoittaa, ja LNG voi toimia täydentävänä polttoaineena. Tärkeintä on löytää jokaiselle alueelle sopiva malli.

– Toteutamme alueelliset ratkaisut aina kumppanuuksien kautta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kaasun käytön optimointi ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen on yhteinen tavoitteemme, Gasumin biokaasun myynnin yksikönpäällikkö Jani Arala kertoo.

Arala laajentaa näkemystä ja muistuttaa, että hynttyyt on lyöty yhteen myös Vihreä kaista -hankkeessa. Sähkö ja biokaasu eivät yksin riitä hoitamaan koko liikennettä, mutta yhdessä ne voivat sen pitkälti tehdä esimerkiksi kunnan ajoissa.

Eri-ikäiset suomalaiset ajattelevat vahvasti tulevaisuutta. Tämä näkyy kuluttajakysynnässä, sillä biokaasulla tuotetut palvelut ja tuotteet ovat todella arvostettuja. Monet tunnetut brändit, kuten Paulig, Marimekko ja Kouvolan Lakritsi valmistavat merkkituotteitaan biokaasulla.

– Ilman biopolttoaineita ei voi tehdä biotuotteita. Kiinnostus biokaasua kohtaan on valtava, eikä ihme, onhan biokaasu älyttömän fiksu lähipolttoaine, Arala lataa.

Arala perustelee väitettään sillä, että biokaasu on puhtain liikenteen polttoaine ja se vähentää teollisuuden päästöjä. Paikallista bioenergiaa voidaan tehdä omista jätteistä, ja ravinnejäännös toimii pellon lannoitteena. Siksi useat kunnat ja kuntayhtymät haluavat mukaan biokaasumarkkinaan.

– Kun tähän lisää LNG:n, jonka kasvava infrastruktuuri luo ja tukee biokaasumarkkinaa, on toimiva eko­systeemi koossa.

Jaa

Pääkirjoitus

Jouni Haikarainen

Gasumlainen

Anna Paronen
Trude Ravndal
Ville Pesonen
Antti Kahilakoski
TwitterFacebookLINKEDINRSS
Gasum Oy
PL 21
02151 Espoo
Puh. 020 4471
www.gasum.fi