BE Group, biokaasu

Biokaasu käyttöön myös metalliteollisuudessa

12.10.2016 | Gasetti 2/2016 | Teksti: Salla Salokanto

Biokaasun hyödyntäminen laajeni Suomessa uusille aloille, kun sitä alettiin hyödyntää metalliteollisuudessa.

Kun terästeollisuusyhtiö BE Group Oy Ab alkoi suunnitella teräs- ja metallituotteiden valmistusta kotimaisella biokaasulla, organisaatio epäili alkuun, onko biokaasulla todella mahdollista leikata terästä.

Huoli osoittautui turhaksi. BE Group käyttää nykyään biokaasua prosessinsa polttoleikkausvaiheessa. Näin syntyneitä metallileikkeitä hyödynnetään muun muassa teräsrakenteissa ja silloissa, raskaan teollisuuden koneissa ja sähkölinjojen mastoissa, ja prosessi toimii.

– BE Groupin tavoitteena on jo pidemmän aikaa ollut vähentää hiilidioksidipäästöjä, kertoo yrityksen markkinointijohtaja Timo Nieminen.

– Kun mahdollisuus biokaasun käyttöön nollan prosentin hiilidioksidipäästöillä tuli, tartuimme siihen oitis.

Päästötöntä polttoleikkausta tavoiteltaessa tehtiin yrityksessä uusi alue­valtaus:

– Jälkeenpäin ymmärsimme, että olemme Suomen ensimmäinen ja ainoa metalliteollisuuden yritys, joka leikkaa teräslevyjä biokaasulla, Nieminen kertoo.

Päästöttömän polttoleikkauksen lisäksi biokaasulla lämmitetään 317 000 kuutiometriä tuotantotiloja yrityksen Lahden teräspalvelukeskuksessa. Gasum on tuottanut käytössä olevan biokaasun paikallisista biohajoavista jätteistä.

Biokaasun käyttöönotto kävi BE Groupissa vaivattomasti, sillä lisäinvestointeja ei tarvittu ja prosessitkin pysyivät entisellään. Muutosta oli ajamassa laaja joukko tuotannon, kehityksen, myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia.

Muutoksen myötä BE Group saa oikeuden käyttää Gasumin biokaasumerkkiä, joka myönnetään kotimaisella biokaasulla valmistetuille tuotteille. Ympäristöystävällisyys on myös teräs- ja metalliteollisuudessa myyntivaltti, ja biokaasuvaihtoehto näkyykin voimakkaasti myös BE Groupin markkinoinnissa.

Yrityksessä on pohdittu myös biokaasun käytön lisäämistä. Nieminen tunnustaa, että yrityksessä tutkitaan nyt biokaasun käytön laajentamista myös muihin tuotanto­yksiköihin.

Jaa

Pääkirjoitus

Jouni Haikarainen

Gasumlainen

Anna Paronen
Trude Ravndal
Ville Pesonen
Antti Kahilakoski
TwitterFacebookLINKEDINRSS
Gasum Oy
PL 21
02151 Espoo
Puh. 020 4471
www.gasum.fi